LOTTA HAGERMAN

Född och bosatt i Stockholm, Konstfack textil 1958-63

De första åren efter utbildningen gjorde jag bildvävar, broderade, sydde textila applikationer, ritade mönster till gardiner, handdukar, filtar, ryamattor, tapeter, klänningstyger, mycket textiltryck, och målade samtidigt tavlor. 1969 presenterade jag en scenisk installation med tygskulpturer, nästan stora som människor, i ett av rummen på Krognoshuset i Lund.

En grupp formgivare, mig själv inberäkad, tog 1970 initiativ till att bilda “10-gruppen”. Vi lät trycka våra textilmönster och sålde tygerna i egen affär. Vi gjorde utsmyckningar för offentlig miljö men också utställningar kring våra tyger och tapeter. Vi byggde upp hela rumsinteriörer tillsammans i Stockholm, New York, Paris och andra platser, en kollektiv, kreativ utmaning. Härefter beslutar jag att satsa all min energi på måleri, lämnar 10-gruppen 1976. På galleri Doktor Glas i Stockholm 1979 gjorde jag en utställning med målade stilleben. Motiven, det kunde röra sig om glas, porslin, bestick, sysaker, tyger, var ibland starkt förstorade.

I oktober 1980 var det dags för “Vi arbetar för livet”, en manifestation med ett 30-tal kvinnliga konstnärer som fyllde Liljevalchs konsthall. Här var vi två som fick hand om en stor museisal för att skapa rumsinstallationen ”SKANDAL I KONSTHISTORIEN”. Vi ville visa på att det visst funnits en rad mycket framgångsrika kvinnliga konstnärer, verksamma på 15, 16, och 1700 - talet. Genom att inte ta med dessa konstnärer i nya upplagor av uppslagsverk, hade vi förmenats en viktig del av vår konsthistoria.

Vid restaureringen av Ekotemplet i Hagaparken 1993, anlitades jag att på byggnadsställningen och i ateljén återskapa templets skadade och för länge sen övermålade dekor, detta med pensel, oljefärg och utskurna schabloner. Sedan länge är det fritt måleri som gäller för mig. Just nu använder jag helst akryl/vinylfärg på uppspänd linneduk, eller uppspänd polytoile (glasfiberduk).
 

REPRESENTERAD:

Nationalmuseum, med ett textilt handtryck, Röhsska museet, en bildväv.
Statens Konstråd beställde en textil applikation till infanteriets stridsskola i Borensberg.
Statens konstråd gav mig också i uppdrag att göra väggmålningar i SJ´s personalmatsalar vid Stockholms Central.
Vid restaureringen av Ekotemplet, Gustav 111:s utematsal på Haga, återskapade jag den skadade och övermålade dekoren med Kungl. Byggnadsstyrelsen som uppdragsgivare.
Med "lös konst" i form av måleri, är jag representerad på Kalmar Konstmuseum.
Statens Konstråd har gjort inköptill bl.a. Naturhistoriska Riksmuseet och till ambassaderna i Berlin, Manila, Riyadh, Sofia, och till generalkonsulatet i Hongkong, vidare till Statens kulturråd, Sveriges Radio, 7:e AP-fondens kontor i Stockholm, Lantbruksuniversitetet i Ultuna, Utbildningsdepartementet, samt ett antal regementen, domstolar och vårdcentraler.
Jag finns också på företag och organisationer, som t.ex. Wasa försäkringsbolag, Astra, SAF och Hyresgästföreningen i Storstockholm, samt landsting och kommuner runt om i landet.

 

STIPENDIER:

1962 Anders Sandrews stipendiestiftelse
1965 Statens konstnärsstipendium
1972 Kalmar konstförenings "Sydostenpris"
1974 Statens konstnärsstipendium
1978 Konstnärsbidrag från Konstnärsnämnden
1980 Kalmar kommuns kulturpris
1980 Ett stipendium från Konstakademien
1981 Konstnärsbidrag från Konstnärsnämnden
1981 Konstnärsbidrag från Stockholms kommun
1983 Grundersättning, Konstnärsnämnden
1986 Grundersättning, Bildkonstnärsfonden
1987 Grundersättning, Bildkonstnärsfonden
1989 Arbetsstipendium, Statens
1991 Föreningen Kvinnokultur
1992 Arbetsstipendium, Statens
1999-2000 Konstnärsnämnden, tvåårigt arbetsstipendium
2004-2005 Konstnärsnämnden, tvåårigt arbetsstipendium
2011-2012 Konstnärsnämnden, tvåårigt arbetsstipendium
2016-2017 Konstnärsnämnden, tvåårigt arbetsstipendium